Als liefhebber van Denemarken kan ik niet anders dan enthousiast worden over de heerlijke visspecialiteiten die dit prachtige land te bieden heeft. De Deense keuken staat bekend om haar verse visgerechten en ik kan met zekerheid zeggen dat deze reputatie meer dan verdiend is. Tijdens mijn reizen door Denemarken heb ik verschillende visspecialiteiten mogen proeven en ik wil graag mijn ervaringen met jullie delen.
Smørrebrød met gerookte zalm
Een van mijn favoriete Deense visspecialiteiten is smørrebrød met gerookte zalm. Smørrebrød is een traditioneel Deens open sandwich, bestaande uit roggebrood met verschillende toppings. De gerookte zalm op smørrebrød is heerlijk zacht en vol van smaak. De combinatie van de zalm met verse kruiden, zure room en citroen zorgt voor een ware smaaksensatie. Ik heb dit gerecht meerdere keren gegeten in Kopenhagen en elke keer weer was het een feest voor mijn smaakpapillen.
Fiskefrikadeller
Een andere visspecialiteit die ik absoluut aanraad is fiskefrikadeller, oftewel Deense viskoekjes. Deze viskoekjes worden gemaakt van gehakte vis, meestal kabeljauw of schelvis, gemengd met aardappelen, ui, kruiden en specerijen. De fiskefrikadeller worden vervolgens gebakken tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Ik heb deze viskoekjes gegeten in een lokaal restaurant in Aarhus en ik was meteen verkocht. De combinatie van de zachte vis met de knapperige korst is simpelweg verrukkelijk.
Rødspættefilet
Een klassieker in de Deense keuken is rødspættefilet, oftewel scholfilet. Deze platvis wordt vaak gepaneerd en gebakken geserveerd, met een partje citroen en remouladesaus. Ik heb rødspættefilet gegeten in een visrestaurant aan de kust van Jutland en ik was onder de indruk van de versheid en kwaliteit van de vis. De scholfilet was heerlijk mals en de combinatie met de frisse remouladesaus was perfect.
Gravad laks
Gravad laks is een traditioneel Scandinavisch gerecht dat ook veelvuldig in Denemarken wordt gegeten. Deze gemarineerde zalm wordt ingewreven met zout, suiker, dille en peper en vervolgens enkele dagen gekoeld om te marineren. Het resultaat is een heerlijk zachte en smaakvolle zalm, die perfect is als voorgerecht of op smørrebrød. Ik heb gravad laks gegeten in een vismarkt in Kopenhagen en ik was onder de indruk van de delicate smaak en textuur van de zalm.
Stegt sild
Als liefhebber van haring kon ik het niet laten om stegt sild te proberen, gebakken haringfilet. Deze Deense visspecialiteit wordt vaak geserveerd met gebakken uien, augurken en aardappelen. Ik heb stegt sild gegeten in een traditioneel Deens restaurant in Odense en ik was aangenaam verrast door de combinatie van de zoute haring met de zoete uien en knapperige aardappelen. Een echte aanrader voor liefhebbers van haring!
Al met al kan ik met zekerheid zeggen dat de Deense visspecialiteiten een absolute must-try zijn voor iedereen die van vis houdt. De versheid, kwaliteit en smaak van de visgerechten in Denemarken zijn werkelijk ongeëvenaard. Ik kan niet wachten om terug te keren naar dit prachtige land en opnieuw te genieten van al het lekkers dat de Deense keuken te bieden heeft.