Gezonde Deense gerechten

Ah, Denemarken. Het land van de Vikingen, de kleurrijke huizen in Kopenhagen en natuurlijk het heerlijke eten. Als liefhebber van de Deense keuken kan ik je vertellen dat er zoveel meer is dan alleen smørrebrød en frikadeller. Denemarken heeft een rijke culinaire traditie en biedt een scala aan gezonde gerechten die zeker het proberen waard zijn. In dit artikel neem ik je mee op een culinaire reis door Denemarken en deel ik mijn favoriete gezonde Deense gerechten met je.

Smørrebrød

Smørrebrød is waarschijnlijk het meest bekende Deense gerecht en het is ook meteen een van mijn favorieten. Deze open sandwiches zijn niet alleen heerlijk, maar ook nog eens gezond. De basis van smørrebrød is roggebrood, belegd met verschillende soorten vis, vlees, kaas en groenten. Denk aan gerookte zalm, haring, rosbief, eiersalade, komkommer en radijs. Het leuke aan smørrebrød is dat je eindeloos kunt variëren en zo altijd weer iets nieuws kunt proberen.

Frikadeller

Frikadeller zijn Deense gehaktballetjes en worden vaak geserveerd met aardappelpuree en rode kool. Hoewel dit gerecht misschien niet meteen als gezond klinkt, kun je het wel degelijk gezond maken door te kiezen voor mager gehakt en het gerecht te combineren met veel groenten. Zo maak ik mijn frikadeller graag met kippengehakt en serveer ik ze met een frisse salade van komkommer, tomaat en rode ui.

Grøntsagssuppe

Grøntsagssuppe is een heerlijke Deense groentesoep die perfect is voor de koudere dagen. Deze soep zit boordevol groenten zoals wortel, prei, selderij en aardappel en is daardoor niet alleen gezond, maar ook nog eens hartstikke voedzaam. Ik maak mijn grøntsagssuppe graag met een bouillon van kippenbouillon en serveer hem met een sneetje knapperig roggebrood.

Stegt fisk med persillesovs

Stegt fisk med persillesovs is een klassiek Deens gerecht van gebakken vis met peterseliesaus. Dit gerecht is niet alleen ontzettend smaakvol, maar ook nog eens gezond. Vis zit boordevol omega-3 vetzuren en is daardoor goed voor je hart en hersenen. Ik maak mijn stegt fisk med persillesovs graag met kabeljauw en serveer het met gestoomde groenten zoals broccoli en worteltjes.

Rødgrød med fløde

Als toetje mag een klassieker als rødgrød med fløde natuurlijk niet ontbreken. Deze rode bessencompote met room is niet alleen heerlijk zoet, maar ook nog eens gezond. De bessen zitten boordevol antioxidanten en vitamines, waardoor dit toetje een echte traktatie is voor je lichaam. Ik maak mijn rødgrød med fløde graag met aardbeien, frambozen en bramen en serveer het met een flinke lepel verse slagroom.

Denemarken heeft zoveel meer te bieden dan alleen smørrebrød en frikadeller. De Deense keuken is divers, gezond en bovenal ontzettend lekker. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan met deze heerlijke gerechten en zo een stukje Denemarken naar je eigen keuken te halen. Eet smakelijk!

Over

Corina, een avontuurlijke en reislustige vrouw, heeft al een aanzienlijk deel van de wereld verkend. Van de bruisende straten van Tokio tot de serene stranden van de Caraïben, haar passie voor nieuwe culturen en ervaringen kent geen grenzen. Elke reis verrijkt haar met onvergetelijke herinneringen en verhalen, die ze enthousiast deelt met iedereen die ze ontmoet.

Plaats een reactie